| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
xtomixx
Dołączył: 09 Kwi 2007 Posty: 60 Skąd: Spod konfesjonału xKrzysztofa
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 8:40 pm Temat postu: Komentarze Liturgiczne |
|
|
W związku z tym, że nie każdy ma dostęp do Oremusa czy innych źródeł, będę tu zamieszczał odnośniki do czytań na każdą niedzielę. Może się komuś przyda; mam nadzieję
Data niedzieli będzie w temacie postu. _________________ Demated from yourself even none demated from you!
Ostatnio zmieniony przez xtomixx dnia Pon Lis 09, 2009 10:01 am, w całości zmieniany 4 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xtomixx
|
Wysłany: Sob Lis 07, 2009 8:46 pm Temat postu: 08 XI 2009 |
|
|
1 Czytanie: Pierwsza Księga Królewska 17,10-16
Psalm: Psalm 146,6c-10
2 Czytanie: Czytanie z Listu do Hebrajczyków 9,24-28
Aklamacja: Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem do nich należy królestwo niebieskie.
Ewangelia: Ewangelia według św. Marka 12,38-44 _________________ Demated from yourself even none demated from you! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xtomixx
|
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 10:00 am Temat postu: 15 XI 2009 |
|
|
1 Czytanie: Księga Daniela 12,1-3 (Zmartwychwstanie w czasach ostatecznych)
Psalm: Psalm 16,518.9-10.11
2 Czytanie: List do Hebrajczyków 10,11-14.18 (Skuteczność ofiary Chrystusa)
Aklamacja: Czuwajcie i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli stanąć przed Synem Człowieczym.
Ewangelia: Ewangelia według św. Marka 13,24-32 (Sąd ostateczny) _________________ Demated from yourself even none demated from you! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
xtomixx
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:43 pm Temat postu: 22 XI 2009 |
|
|
Niedziela Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata, kończąca rok kościelny.
Mocne czytania wymagające wcześniejszego studium w domu, co polecam.
1 Czytanie: Księga Daniela 7,13-14 (Królestwo Syna Człowieczego)
Psalm: Psalm 93,1.2 i 5
2 Czytanie: Apokalipsa świętego Jana Apostoła 1,5-8 (Chrystus jest władcą królów ziemi)
Aklamacja: Czuwajcie i módlcie się w każdym czasie, abyście mogli stanąć przed Synem Człowieczym.
Ewangelia: Ewangelia według św. Jana 18,33b-37 (Królestwo Chrystusa nie jest z tego świata) _________________ Demated from yourself even none demated from you! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Monika S.
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 9:55 pm Temat postu: |
|
|
Słowo kierowane do nas w Uroczystość Jezusa Chrystusa Króla Wszechświata wymagają od nas specjalnej uwagi... W najbliższą niedzielę ujawni się wiele bardzo ważnych cytatów.
Szczególnie proponuję zwrócić uwagę na drugie czytanie pochodzące z Apokalipsy oraz na Ewangelię w której padają jedne z najważniejszych słów w historii zbawienia:
''Tak, jestem królem. Ja się na to narodziłem i na to przyszedłem na świat, aby dać świadectwo prawdzie. Każdy, kto jest z prawdy, słucha mojego głosu.''
Przy okazji: pamiętajmy o przygotowaniu swoich serc na zbliżający się czas Adwentu, który rozpoczniemy na naszych rekolekcjach. Najbliższa niedziela jest ostatnią niedzielą przed Adwentem i dobrym czasem na spowiedź i generalny rachunek sumienia. Nie zamykajmy serc naszych strachem wobec przewinień... bo jest powiedziane, że nie potrzebują lekarza zdrowi lecz ci którzy się źle mają..
Lekarz nadchodzi, kochani, niebiański ordynator naszego oddziału... (; _________________ Te Deum laudamus:
te Dominum confitemur.
Te aeternum Patrem
omnis terra veneratur. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|